Kennisbank

Solliciteren? Leer de zichtbare taal!

Geplaatst op 20 januari 2016 door Nancy Tromp in: Tips

Ben je aan het solliciteren of wil je graag effectiever worden in sollicitatiegesprekken? Denk dan ook eens aan je 'zichtbare' taal? 50-93% procent van onze boodschap wordt namelijk bepaald door je non-verbale communicatie: de taal van je lichaam en je gezicht. 

Hoe ga ik om met moeilijke vragen tijdens een interview? Hoe reageer je op de lichaamstaal van de recruiter? Hoe kom ik minder onzeker over?

Verbeter je sollicitatiegesprekken met deze 6 tips:

  1. Ga ontspannen zitten. Dus niet op het puntje van je stoel en dichtbij je gesprekspartner. Daarmee straal je rust uit en dat maakt je gesprekspartner ook rustig. Beter om te kunnen luisteren.
  2. Als je je woorden wilt versterken, maak dan handbewegingen ter hoogte van je hart en je mond. Maar hou het ‘koninklijk’, klein en gedoseerd.
  3. Neem een open houding aan. en voorkom dat je met je armen of benen over elkaar gaat zitten.
  4. Zorg ervoor dat je handen en polsen goed zichtbaar zijn.
  5. Kijk naar de lichaamstaal van de ander. Als je ziet dat de ander gaat verzitten of bepaalde trekjes krijgt in het gezicht, stop dan met zenden en onderbreek je verhaal door een vraag te stellen.
  6. Wees eerlijk. Als je een vraag lastig of verwarrend vindt. Geef dat dan aan. In je gezicht is dat namelijk direct zichtbaar als jij een vraag zo ervaart. Door het zelf te benoemen kom je sterker over en sta je minder open voor de interpretatie van de ander.

Ben je nu aan het solliciteren en wil je de komende 6 weken iedere week tips ontvangen? Meld je hier aan voor de GRATIS E-learning: Solliciteren? Leer de zichtbare taal!