Kennisbank

Wat de 8 grootste fouten in lichaamstaal zijn

Geplaatst op 17 november 2017 door Nancy Tromp in: Tips

Je bent je er misschien niet altijd van bewust, maar lichaamstaal speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven. Of het nu gaat om een toevallige ontmoeting met een vreemde of een gesprek op je werk met een collega.

Met een paar kleine gebaren en je houding laat je zien of je interesse hebt. Of juist niet. Als je weet welke gebaren jij maakt en je bewust bent van je houding kun je dit op een goede manier inzetten. Voor zelfverzekerde en succesvolle mensen is positieve lichaamstaal een tweede natuur.

Ben je je nog niet zo bewust van je lichaamstaal? Lees hieronder de acht grootste fouten die je kunt maken met je lichaamstaal. En belangrijker: hoe je het beter kunt doen.

Oogcontact vermijden

Oogcontact geeft aan dat je respect hebt voor en geïnteresseerd bent in de ander. Als je geen oogcontact maakt, kan dat betekenen dat je iets te verbergen hebt of dat je geen interesse of zelfvertrouwen hebt.

Als het gaat om communicatie op je werk is oogcontact maken essentieel. Je laat zien dat je zelfverzekerd en krachtig bent en over leiderschap beschikt.

Een slappe hand geven

Het duurt maar een paar seconden, maar als je iemand een slappe hand geeft, kan dat een blijvende negatieve indruk achterlaten. 

Een onderzoek van de University van Iowa in 2008 wees uit dat mensen die hun sollicitatiegesprek starten met een stevige handdruk telkens iets beter beoordeeld werden dan diegenen die een slappe hand gaven.

Een slungelige houding

Een slungelige houding wijst op een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag energieniveau. Als je een kromme rug hebt en je schouders naar voren wijzen lijk je fysiek natuurlijk kleiner.

Als je je rug recht houdt en je schouders naar achter trekt, wordt de ruimte die je inneemt groter. Deze houding wijst op controle en straalt assertiviteit uit.

Armen over elkaar

Als je je armen over elkaar hebt, kan dit een fysieke barrière zijn tussen jou en de ander. Je straalt desinteresse uit en staat niet open voor wat de ander zegt. Afhankelijk van de context kan het ook laten zien dat je je verdedigend opstelt.

Als je wilt dat anderen je zien als iemand die geïnteresseerd is en een open geest heeft, is het het beste je handen langs je lichaam te houden.

Overdreven gebaren

Overdreven of hele drukke gebaren kunnen de suggestie wekken dat je chaotisch bent of het niet zo nauw neemt met de waarheid. Als je de neiging hebt te communiceren met je handen, probeer dan kleine en gecontroleerde gebaren te gebruiken om leiderschap en vertrouwen uit te stralen.

Gebruik 'open' gebaren en laat bijvoorbeeld je handpalmen zien. Hiermee 'zeg' je non-verbaal tegen de ander dat je niks te verbergen hebt.

Friemelen

Friemelen oogt nerveus. Met je haar spelen, op je lip bijten of met je vingers op tafel tikken zijn meestal signalen van angst of desinteresse. Als je wilt dat anderen je als zeker en enthousiast zien, kun je het gefriemel beter achterwege laten.

Uit onderzoek onder 2100 managers blijkt dat 29% van hen gefriemel van sollicitanten de grootste afknapper op het gebied van lichaamstaal vindt.

In persoonlijke ruimte komen

Geef de ander de ruimte. Als de afstand tussen jou en de ander minder dan een halve meter is, kom je in iemands persoonlijke ruimte. Dat voelt heel ongemakkelijk.

Ongeveer 1 tot 2,5 meter is een gepaste afstand om met collega's, kennissen en mensen die je niet kent te praten.

Niet lachen

Lachen is essentieel. Als je lacht laat je zien dat je open, zelfverzekerd en energiek bent. Lachen doet lachen. Zelfs een nerveus lachje is beter dan helemaal niet lachen, 

Wil je meer weten over lichaamshoudingen en de invloed die je met je non-verbale communicatie kunt uitoefenen? Kijk dan eens hier voor de training waarin je er alles over leert.

Deze tekst is een vertaling en bewerking van dit artikel wat eerder verscheen op Business Insider UK.