Kennisbank

Ben jij bang voor conflicten?

Geplaatst op24 mei 2017 door Nancy Tromp in:Tips

Ben je bang voor conflicten? Sta je niet voor jezelf in als je je écht gaat uiten? Weet je niet hoe je iets moet zeggen zonder tranen?

Angst voor conflict

Je bent vaak niet bang voor het conflict zelf, maar meer voor het gevoel van afwijzing. Anderen begrijpen je niet, je staat alleen. Angst voor conflict is heel begrijpelijk. Sterker nog: ons brein is geprogrammeerd om conflicten te vermijden. Conflicten kunnen immers gevaarlijk zijn.

Vaak is er niet eens een conflict

Wat mij opvalt is dat mensen vaak bang zijn voor een conflict terwijl er helemaal geen conflict is. Het is dus vaak alleen de gedachte aan een conflict.

Peter R. de Vries is niet echt een wegbeweger

Peter R. de Vries is niet bang voor het conflict en zoekt het ook op. Maar is dit effectief? En wil jij het op deze manier? In de onderstaande video zie je een gesprek tussen Sven Kockelmann en Peter R. de Vries in het programma Oog in oog.

Conflicten oplossen op een manier die bij je past

Vraag blijft hoe je je brein kunt herprogrammeren. Zodat je leert lastige gesprekken gewoon te voeren. Zonder angst om afgewezen te worden. Op een manier die bij je past.

5 mindshifts die helpen bij het voeren van lastige gesprekken:

  1. De persoon is niet het probleem. Richt je dus op het probleem dat je graag wilt oplossen. Als je het zo bekijkt, wordt de persoon meer je bondgenoot.
  2. Verplaats je in de ander. Wat is zijn doel, intentie, angst. Als je dat weet of denkt te weten, kun je oprecht zijn en ook de ander helpen in het realiseren van zijn doel.
  3. Luister letterlijk naar wat iemand zegt. Luister en vraag door met het doel de ander zo goed mogelijk te snappen.
  4. Breng je emoties onder woorden. Dus niet ontbranden in woede of gaan huilen, maar spreek je uit je over je gevoelens. Zonder beschuldigend te zijn naar de ander.
  5. 50-93% van onze communicatie wordt bepaald door onze lichaamstaal. Als je betrokken wilt overkomen en kracht wilt uitstralen, laat dat dan ook zien door je houding en oogcontact.

Binnenkort een lastig gesprek?

Heb je binnenkort een lastig gesprek en wil je dit goed voorbereiden? Stuur mij dan een e-mail: nancy@2020academy.nl. We plannen dan een half uur om dit gesprek zorgvuldig voor te bereiden zodat jij vol zelfvertrouwen aan het gesprek begint.

Bang voor het conflict? Wil je meer weten over emoties en hoe je je beter uit kunt spreken? Schrijf je dan in voor de training 2020Pro, verbeter je gesprekken.