Kennisbank

Durf jij niet voor een groep te staan?

Geplaatst op3 juli 2017 door Nancy Tromp in:Tips

“Ik moet volgende week het nieuwe plan voor de afdeling presenteren” Anne sprak met hoog opgetrokken wenkbrauwen en opengesperde ogen. De angst was letterlijk van haar gezicht af te lezen. "Als ik er alleen al aan denk, breekt het zweet met uit."

Je bent niet de enige...

Die angst voor presenteren vind ik niet vreemd. Spreken in het openbaar staat hoger op de lijst van angsten dan doodsangst. Zelfs grote sprekers en cabaretiers hebben er last van.

Deze angst zorgt voor gedachten die niet meer aansluiten bij de realiteit. Daarom stelde ik Anne een aantal vragen: Hoe komt het dat ze jou hebben gevraagd? Wat weet jij over het onderwerp? Welke feedback kreeg je na je vorige presentaties? Deze vragen deden hun werk; ze begon wat te lachen en iets realistischer naar haar opdracht te kijken. Maar haar angstige gevoelens bleven. Angst remt je, laat je terugtrekken en zorgt voor uitstelgedrag. Niet echt bruikbaar dus.

Angst is ook niet prettig om naar te kijken. Met je lichaamstaal neem je afstand tot je publiek. Je maakt je kleiner en je ademt hoog.

5 tips

Samen maakten een plan van aanpak: heel praktisch en gericht op het maken van een goede presentatie. Niet meer uitstellen, maar gewoon aan de slag.

De volgende tips deelde ik met Anne:

  1. Deel persoonlijke ervaringen die je leuk vindt om te vertellen;
  2. Geef een enkelvoudige boodschap in je eigen woorden die je een aantal keer herhaalt;
  3. Voorkom ‘businesstaal’. Je hoeft niet al je kennis te laten zien. Je wilt dat ze iets onthouden en liever nog: dat ze jou onthouden;
  4.  Zorg dat je presentatie gevarieerd is. Sommige mensen vinden het heerlijk om weg te dromen bij een mooie visie, anderen willen kort en kernachtige taal horen. Weer anderen vinden het fijn om kengetallen en ervaringscijfers te zien. Zorg ervoor dat je dat allemaal in je presentatie verwerkt en zo de aandacht van je publiek vasthoudt;
  5. Kies leuke interacties met je publiek: stel vragen, maak grapjes en spreek mensen aan als je ze kent.

Ik gaf Anne ook nog een laatste tip: Fake it! “En wat moet ik dan faken?” “Dat je het leuk vindt en dat je blij bent daar te staan”, was mijn simpele antwoord: “Roep de emotie vreugde op!” Die emotie bereid je namelijk voor op toekomstige overwinningen en maakt krachtig en energiek. Maak alvast het overwinningsgebaar vóórdat je een belangrijke presentatie moet houden. Zoek een rustig plekje en zet je lichaam in de stand van een overwinning: Fake it till you make it!