Kennisbank

Heb jij nog erkenning nodig?

Geplaatst op7 november 2017 door Nancy Tromp in:Een goed gesprek

“Ik ben moe”. Claire zat tegenover me, halverwege de 40, prachtige bruine ogen, keurig volgens de laatste mode gekleed, alert en vermoeid. “Ik ben zo druk met alles”. “Mijn zieke buurvrouw, het coachen van stagiaires, beschikbaar zijn voor mijn baas in het weekend. Ik ben voortdurend aan het pleasen, ik wil gewoon erkenning en krijg het nauwelijks”.

Toen ze sprak over erkenning, dacht ik meteen aan de indeling in levensfasen. Iedere levensfase heeft zijn eigen doel en aandachtspunten. Vanaf je veertigste werk je aan je autonomie en word je bewust van je eigen kracht en ervaring. Als je de 50 passeert, is het tijd om te oogsten. We worden ouder, wijzer en professioneler. Komen hoger in organisaties terecht, gaan leiding geven of beginnen voor onszelf. Erkenning blijft natuurlijk prettig, maar de kans dat we het krijgen wordt praktisch gezien steeds minder.

Als een ander het leuk vindt, is dat mooi meegenomen

Dat las ik ook terug in het nieuwste boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert, bekend van haar bestseller ‘Eten bidden en beminnen’. Zij redeneerde heel simpel dat ze al haar boeken voor zichzelf schreef, omdat zij het leuk vond. Niet voor anderen, niet voor de waardering en zeker niet voor het succes. “Ik heb het gewoon nodig mijn eigen ervaringen op te schrijven, als een ander het leuk vindt, is dat mooi meegenomen.”

Erkenning houdt ons afhankelijk van onze omgeving. We zetten ons af tegen de meetlat van anderen in plaats van onze eigen meetlat te hanteren. Ik stelde Claire de vraag: “Wat zou je doen als je de erkenning van anderen niet nodig zou hebben?” Haar antwoorden waren verrassend: “Ik zou Italiaans gaan leren, leiding willen geven en een klus willen doen in het buitenland”. Lachend zei ze: “Ben benieuwd wat mijn man hiervan vindt”.  

Een maand later sprak ik haar weer. Ze had inmiddels een buitenlandse opdracht gekregen. “Wat mij opvalt, is dat als je geen erkenning meer wilt, dan krijg je het juist! Ik had de regie, was duidelijk en anderen gunden mij mijn nieuwe stappen”. 

Wat zou jij doen als je de erkenning van anderen niet meer nodig hebt? Laat het me weten nancy@2020academy.nl