Kennisbank

Hebben dieren dezelfde emoties als mensen?

Geplaatst op 8 januari 2017 door Nancy Tromp in: Foto en video

Eén van de deelnemers aan 2020Pro vroeg: Hebben dieren eigenlijk emoties en welke zijn dat dan?

Evolutionair gezien is het waarschijnlijk dat dieren emoties hebben, maar het is bij dieren moeilijk vast te stellen of ze die emoties ook op dezelfde manier ervaren als mensen.

Mensen hebben 7 basisemoties

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Paul Ekman beschikken wij mensen over 7 universele emoties. De emoties: blijdschap, angst, verdriet, boosheid, verrassing, afschuw en minachting. Deze emoties zijn noodzakelijk om te kunnen overleven en dus van levensbelang voor het voortbestaan van de menselijke soort.

Emoties fungeren bij de mens als ‘gids’. Emoties als angst, verdriet en blijdschap vertellen ons namelijk welke situaties goed voor ons zijn en welke niet. Als gevolg van een emotie reageren mensen op een situatie en passen hun gedrag daar op aan. Emoties zijn dus belangrijk voor ons functioneren.

Onderzoek bij honden

Er is een interessant onderzoek uitgevoerd wat zich richt op de emoties van honden. In dit experiment blijkt dat onderzoekers verschillende emoties konden oproepen bij honden. 

Zo creëerden ze situaties waarin angst, boosheid, afschuw, verrassing en afschuw bij de honden zichtbaar werd. De ‘gezichts’ uitdrukking van de hond werd in alle situaties gefotografeerd en aan diverse mensen voorgelegd met de vraag of zij wisten welke emotie zichtbaar was. De resultaten zie je beschreven in het onderzoek. Opvallend is dat mensen die weinig ervaring hadden met honden, de emoties het beste konden benoemen.

De beperkte verbale communicatie maakt onderzoek met dieren lastig. Het is niet altijd duidelijk wat een dier voelt. Je kunt je dan ook makkelijk vergissen in de sterkte van de dierlijke gevoelens. Een dier dat nauwelijks reageert op een gebeurtenis kan toch veel pijn en angst voelen. Meer dan dat je zou verwachten op basis van het zichtbare gedrag. Zo is van prooidieren bekend dat zij geneigd zijn om pijnsignalen te verhullen om daarmee niet onnodig de aandacht van een roofdier te trekken. Aan de andere kant betekent de reactie van een dier op een pijnprikkel niet automatisch dat het ook een subjectieve ervaring van pijn heeft, ofwel bewust pijn voelt.

[Bron: Dierenmuseum]