Kennisbank

Help! Ik moet een nieuwe baan!

Geplaatst op 25 januari 2018 door Nancy Tromp in: Een goed gesprek

 Jantine keek me bedenkelijk aan met een diepe frons tussen haar ogen. “Ik ben een generalist, heb leiding gegeven aan een klein team, ben nu 49 en wil écht weer aan de slag. Kun jij me helpen uit te zoeken wat ik wil, wat ik kan en hoe ik me het beste kan presenteren?”.

“Om vooruit te kijken, gaan we eerst terugkijken. Juist je bewezen kwaliteiten en ervaring geven je zelfvertrouwen en maken het verschil tussen jou en anderen.”  

Voor jou doodgewoon: voor anderen bijzonder

Wat mij opvalt, is dat mensen soms zijn vergeten wat ze in het verleden hebben gedaan. Daarom haalden Jantine en ik herinneringen op. Ervaringen die voor haar misschien doodgewoon zijn, maar voor een ander bijzonder en waardevol zijn. Denk hierbij aan: verantwoordelijkheden die je hebt gehad, mensen die je hebt aangestuurd, budgetten die je hebt beheerd, reizen die je hebt gemaakt, opleidingen die je hebt gevolgd, talen die je spreekt, ervaringen uit je jeugd, maar ook ziektes of sportprestaties zijn goed om je te herinneren.

We begonnen bij haar jeugd en werkten door tot nu toe. Bijzonder in haar levensloop was dat ze was opgegroeid in een internaat, mooi kon zingen en opgeleid was tot leraar. Ik adviseerde haar om nog eens naar de inauguratierede van Steve Jobs te kijken over 'Connecting the dots'. Hij vertelt in deze video hoe hij al zijn ervaringen heeft weten te combineren en zo de iPhone op de markt heeft gebracht.

Zelfvertrouwen krijg je van dingen die je hebt gedaan

Als je je baan verliest, is dat heel pijnlijk en geeft je zelfvertrouwen een behoorlijke deuk. Het is belangrijk om dat zelfvertrouwen weer terug te krijgen. Niet alleen voor je eigen welzijn, maar vooral ook voor in je sollicitatiegesprekken. Zelfvertrouwen betekent vertrouwen op jezelf en waar krijg je dat meer van dan terugkijken op alles wat je in het verleden hebt gedaan. Daarvan weet je zeker dat je het kunt.

Krachtiger in je sollicitatiegesprek

Zelfvertrouwen is direct zichtbaar. 50-93% van onze boodschap wordt bepaald door wat wij laten zien via de zichtbare taal, de taal van ons lichaam en gezicht. En vertrouwen uitstralen, geeft vertrouwen. volgens Harvard Business School professor Amy Cuddy maken we in de eerste tien seconden de inschatting en bepalen we of we iemand kunnen vertrouwen en of die persoon ons respect verdient. Heel belangrijk dus als je gaat solliciteren!

Jantine heeft inmiddels een nieuwe baan waar ze heel blij mee is.  Ze is nu opleidingscoördinator en trainer voor een aantal zorginstellingen. Mooi voorbeeld van connecting the dots!

Wil jij je meer bewust worden van wat je uitstraalt? Wil je meer zelfvertrouwen hebben in je sollicitatiegesprek? Zodat je die droombaan wél krijgt? Doe dan mee met 2020Pro: verbeter je gesprekken.