Kennisbank

Hoe je ziet of iemand écht lacht...

Geplaatst op20 juni 2018 door Nancy Tromp in:Foto en video

Heb jij dat ook wel eens? Dat je beleefd wilt blijven en een soort geforceerde glimlach op je gezicht tovert? Niet doen. Het heeft geen enkele zin. Je omgeving merkt het namelijk direct: de hersenen herkennen feilloos een neplach. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog dr. Carolyn McGettigan, van de Royal Holloway Universiteit in London.

Neplach zien

Paul Ekman heeft veel onderzoek gedaan naar emoties. Bij iedere emotie hoort een eigen set aan samentrekkingen, fronsjes en rimpels in het geizcht. Lachen hoort bij de emotie vreugde, maar als je niet echt lacht, is er helemaal geen sprake van vreugde. Je ziet wel een lachende mond, maar er is geen spierspanning zichtbaar bij de ogen. Oftewel, de ogen ‘lachen’ niet mee.

Hieronder legt Victor Mids in het programma Het beste brein uit hoe je een echte lach van een neplach kunt onderscheiden.

Echt lachen!

Je kunt dus veel beter echt lachen.Naast het positieve effect van de echte lach op anderen, is echt lachenook gezond. Lachen maakt krachtig en energiek en stimuleert je immuunsyteem. Als je maar een beetje doet alsof, herkennen anderen dat direct en dit heeft niet bepaald een positief effect in gesprekken.

Wil je meer dan het herkennen van de neplach? Wil je alle emoties herkennen en daar effectief op inspelen. Schrijf je dan in voor 2020Pro: Verbeter je gesprekken.

[Bron: Het beste brein]