Kennisbank

Het gezicht van Maria Sharapova

Geplaatst op30 maart 2016 door Nancy Tromp in:Het gezicht van

Hier zie je een foto van Maria Sharapova, de Russische tennisspeler. Zij heeft een specifiek non-verbaal signaal: de trance.

‘Trance-ogen’ zijn ogen waarbij een rand oogwit zichtbaar is onder de iris. Dit betekent dat iemand emoties onderdrukt die als negatief en onprettig worden ervaren. De trance brengt mensen in een soort ‘afwezigheid’. Ze staan niet meer in verbinding met hun omgeving. Naast het verlies van contact is het effect dat mensen informatie missen.

Trance kan op ieder moment ontstaan. Soms zie je dat mensen tijdens een gesprek of in een vergadering in trance raken. Dit kan liggen aan het onderwerp dat wordt besproken of aan vragen of woorden die een bepaalde herinnering en een negatieve emotie oproepen.

In trance

Als je trance ogen ziet bij mensen heeft het vaak niet veel zin om door te praten. Jouw informatie komt toch niet binnen. Wel is het belangrijk je gesprekspartner te helpen uit de trance te komen. Dit kun je doen door ze even te laten bewegen. 

Je gaat zelf bewegen waardoor ze meestal gaan verzitten of je biedt wat drinken aan. Als je echt met mensen in gesprek wilt zijn, is het belangrijk om aandacht te hebben voor de trance en met name voor het moment waarop de trance verschijnt.

Vraag door

Zoals gezegd kan dat zijn na een bepaald woord of na een bepaalde vraag. Vraag dan door. Je kunt zo achterhalen welke emotie of welk ‘verhaal’ de trance veroorzaakt en zo iemand verder helpen.

Non-verbale signalen kunnen alleen maar veranderen als je op zoek gaat naar de achterliggende emotie die het signaal veroorzaakt en daarover het gesprek aangaat.

Meer weten?

Wil je meer weten over de betekenis van non-verbale signalen en gesprekstechnieken dan is de E-learning Houding, Emoties en Micromovements iets voor jou! 

Als je wilt weten wat je zelf non-verbaal uitstraalt, kun je meedoen met Hoe zien anderen mij? Bel voor meer informatie met Nancy Tromp 06-51415304.

[bron: Telegraaf]