Kennisbank

Ik ben een perfectionist!

Geplaatst op 8 januari 2018 door Nancy Tromp in: Een goed gesprek, Tips

“Ik ben een perfectionist in alles: mijn kleding, huis en werk. Alles is geordend en op elkaar afgestemd en in mijn werk ga ik alleen voor perfectie. Dit kost zoveel tijd en het put me ook steeds meer uit”. Met een bedrukt gezicht en samengeperste lippen zit Sabine voor me. Het lijkt me heerlijk om hier iets aan te doen”.

De basis van perfectionisme

Perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid; je eigenwaarde hangt af van je prestaties. Het willen voorkomen van fouten en kritiek is vaak de basis voor perfectionisme. Fouten die je misschien helemaal niet maakt en kritiek die er misschien nooit zal komen. Ingewikkeld!

Bang voor de kritiek die misschien nooit gaat komen

Ik moest denken aan het boek ‘De optimalist’ van ervaringsdeskundige en wetenschapper Tal Ben-Shahar. Hij beschrijft in zijn boek hoe perfectionisten kunnen veranderen in een optimalisten. Optimalisten genieten van wat ze doen en van wat ze hebben geleerd. Zij zijn vooral gericht op het proces. Perfectionisten daarentegen zijn meer bezig met het eindresultaat en het vermijden van fouten en kritiek.

5 vragen om je te helpen!

Hoe kom je nu af van je perfectionisme en word je meer een optimalist? Deze 5 vragen kunnen je helpen!

 1. Wat wil ik vandaag bereiken?
  Het eerste wat je ’s ochtends kunt doen, is vaststellen wat je die dag wilt doen. Denk hierbij niet aan grote projecten of eindeloze to do-lijstjes. Daar ben je immers al goed in. Schrijf juist kleine, simpele en andere activiteiten op. Zoals je baas laten weten dat hij een goed idee had, een lekkere koffie voor jezelf halen of een kaart aan iemand sturen.
 2. Wat is de meetlat?
  Zorg voor een gezonde meetlat. Jouw meetlat is niet altijd de meetlat van je klant of baas. Werk vanuit heldere verwachtingen en vraag met regelmaat feedback. Je hoort dan of jouw prestatie aansluit bij de verwachtingen.
 3. STOP
  Stop! Maak een plan of een concept niet helemaal af. Stop op tijd zodat je jezelf de tijd gunt om even afstand te nemen. Zo kun je er zelf over nadenken en geef je je collega’s de kans mee te denken. Scheelt een hoop tijd!
 4. Heb ik vandaag ook een moment niets gedaan?
  Doe 15 minuten per dag niets en er gaat een wereld voor je open. Het is even wennen, maar als je dit een aantal weken doet, geeft het ontspanning en maakt het je hoofd leeg.
 5. Wat was mijn beste moment vandaag?
  Sta het - liefst aan het eind van de dag - even stil bij wat je bereikt hebt. Heb je vandaag iets gedaan waar je trots op bent? Het is belangrijk om niet alleen de grote prestaties, maar ook de kleine successen te vieren. Heb je vandaag nog iemand aan het lachen gemaakt? Heb je iemand geholpen? Heb je iets kunnen afronden? Geniet van deze momenten en schrijf ze op!

Sabine stond opgewekt op. “Ik ga dit elke dag doen!” Mooie uitspraak van een perfectionist! Haar perfectionisme is na één sessie natuurlijk niet meteen weg, maar de eerste stap is gezet… Van perfectionist op weg naar optimalist.