Kennisbank

Ik denk vaak negatief over anderen...

Geplaatst op 17 januari 2018 door Nancy Tromp in: Een goed gesprek

Fleur zit voor me. Ze is marketingmanager bij een middelgroot bedrijf. Voorovergebogen en met een frons tussen haar wenkbrauwen begint ze te vertellen waarom ze bij me is. “Ik denk vaak heel negatief over mensen. Ik vind ze dom, lui, niet sociaal, noem maar op. Ik lees in allerlei artikelen dat je niet mag oordelen, dat je je oordeel moet loslaten. Eerlijk gezegd krijg ik acute uitslag van die artikelen, maar toch vind ik het vervelend dat ik zo negatief denk over anderen.”

Oordelen is noodzakelijk

Om te beginnen is oordeelsvorming noodzakelijk. Als je niet meer zou oordelen, wordt de wereld om je heen wel heel complex. Oordeelsvorming helpt je prioriteiten te stellen, conclusies te trekken en te denken in stappen om zo structuur aan te brengen in je leven. Zo kom je tot een plan van aanpak en weet je bijvoorbeeld welke klanten je wel en welke je niet gaat bezoeken. Niets mis mee, dus.

Ons brein zoekt bewijs

Oordeelsvorming is soms wel lastig als je een goed contact wilt opbouwen met mensen. Je brein zoekt namelijk voortdurend bewijs voor je oordeel. Als je iemand lui vindt, gaat je brein tijdens het gesprek bewijs zoeken dat iemand lui is. Je denkt dan: ‘Zie je wel, hij zit weer te gapen’ of ‘Hij schuift de opdracht weer eens door naar iemand anders’. Door het zoeken naar bewijs zie je geen andere dingen en hoor je ook niets nieuws van deze persoon. Je wordt een buitenstaander in het gesprek en het contact is ver te zoeken.

Een oordeel is een vlucht uit de realiteit

Ook in de loop van een gesprek kun je last hebben van oordeelsvorming. Als je ziet dat iemand boos is, kun je snel denken ‘Dat doe je toch niet op je werk’. Maar de realiteit is dat het toch gebeurt. Als je met de realiteit kunt leven, kun je er iets mee doen. Die boosheid kan je namelijk heel veel vertellen over wat er écht in iemand omgaat.

Kortom: oordeelsvorming zorgt ervoor dat je minder in contact bent met je gesprekspartners en dus minder kan aansluiten op de gevoelens, emoties en gedachten die écht bij de ander leven.

Oordelen leren je iets over jezelf

Oordelen zijn niet alleen belangrijk, maar zijn zelfs leerzaam. Een oordeel bedenk je namelijk zelf en in heel veel gevallen heeft het te maken met iets van jezelf waar je niet zo blij mee bent of waar jouw groeipunt zit.

Zo ben ik ook in gesprek gegaan met Fleur. Zij had een oordeel over een collega die in haar ogen niet hard genoeg werkte. Ze dacht dan: ‘Daar zit ze weer, moet ze niet aan het werk?’.  Het onderzoeken van dit oordeel, zorgde ervoor dat ze bewust werd van het feit dat ze zelf nooit rust nam en dat ze verlangde naar meer momenten van rust en reflectie. Deze korte oefening maakte Fleur rustiger. Ze gaf aan: ‘ik merk dat ik milder word’.  

Het onderzoeken van je eigen oordelen is naast leerzaam voor jezelf ook een goede voorbereiding op een gesprek. Je merkt direct dat je anders gaat kijken naar je gesprekspartner. De oordelen gaan immers over jezelf en ‘wat je zegt, ben je zelf’.

Wil je met jouw oordelen aan de slag?

Wil je met jouw oordelen aan de slag en wil je leren van je eigen oordelen? Stuur een mailtje naar nancy@2020academy.nl