Kennisbank

Klaar met je korte lontje…

Geplaatst op10 februari 2017 door Nancy Tromp in:Tips, Foto en video

Val jij weleens uit naar mensen? Reageer je boos als iets anders loopt dan je hoopt? Geef jij anderen weleens de schuld? Wil je de ander terechtwijzen?

Wie een kort lontje heeft, reageert snel boos. Niet altijd even effectief om je doel te bereiken. Hoe komt het dat je met een kort lontje zo weinig bereikt?

Een kort lontje gaat over angst

Een kort lontje gaat meestal over een andere emotie dan die je toont. Je toont boosheid, maar voelt vaak angst. Het korte lontje treedt met name op als je de controle verliest, als je onzeker wordt of als een ander jou in een onzekere situatie brengt. Om zo snel mogelijk weer grip te krijgen op de situatie; ontsteken we ons korte lontje.

Non-verbale puinhoop

Een kort lontje gaat dus eigenlijk over twee emoties: boosheid en angst. Beide emoties zie je ook op je gezicht. 50 - 93% van onze communicatie is namelijk non-verbaal. We onderdrukken onze angst en tonen onze boosheid. Maar het onderdrukken van onze angst betekent niet dat de emotie niet zichtbaar is. Integendeel. Je ziet dus zowel angst als boosheid. 

Best ingewikkeld voor je omgeving om te begrijpen wat er echt in je omgaat en daar gepast op te reageren.

De ander valt aan of valt stil

Het is ingewikkeld te snappen wat er in je omgaat en je krijgt vaak geen passende reactie van je omgeving. Door je boosheid en de verwarrende non-verbale signalen die je laat zien, voelt je omgeving zich vaak aangevallen. 

Wat doe jij als je wordt aangevallen? Precies: je valt ook aan. Of je wordt stil en verdedigt je. Dit doet je omgeving ook. In beide gevallen ontvang jij met je korte lontje niet wat je nodig hebt. Echte aandacht, hulp of een luisterend oor.

Tips tegen je korte lontje

Wil je tips ontvangen hoe je kunt omgaan met jouw korte lontje? Stuur een mail naar nancy@2020academy.nl.

P.S. Grappige video

Grappige video van Draadstaal, zodat je alvast een begin kan maken : - )