Kennisbank

Mensen zien groeien, is het mooiste wat er is

Geplaatst op5 juli 2016 door Nancy Tromp in:2020interview

Wie ben je en wat doe je?

Felicia van der Linde is Regional Talent Development Manager bij Fluor, een wereldwijd actief ingenieursbedrijf. 

“In 2005 ben ik begonnen bij Fluor. Vanuit mijn studie HR Management en via Recruitment maakte ik een korte overstap naar HR Business Partner om me vervolgens 5 jaar geleden in in Talent Development te specialiseren. Dat doe ik voor zowel het kantoor hier in Amsterdam waar 650 mensen werken, maar ik ben ook binnen Talent Development verantwoordelijk voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika."

"Ik houd me voornamelijk bezig met talentontwikkeling, advisering aan management, leiderschapsprogramma’s, succession planning en performance management, maar ook het inzetten van development tools, zoals 360 graden feedback, assessments, mentoring en coaching.”

Wat vind jij belangrijk in je werk?

“Zelf ben ik ook een gecertificeerd coach, hoewel wij interne coachtrajecten extern uitbesteden, doe ik wel 360 graden feedback-coachings en trajecten van één of twee gesprekken. Mensen zien groeien is het mooiste wat er is. Dat ze steeds meer blinde vlekken ontdekken en op zichzelf gaan reflecteren. We zitten in een technisch bedrijf met veel ingenieurs. Ik zie de ontwikkeling binnen ons bedrijf dat er steeds meer aandacht voor zelfreflectie komt en dat is gewoon heel erg leuk."

Iedereen moet de kans krijgen én nemen zichzelf te ontdekken

“Ik vind dat iedereen de kans moet krijgen, maar ook moet nemen om zichzelf te ontdekken en zo het beste uit zichzelf te halen. Hiermee kun je het beste in anderen naar boven halen en anderen goed begeleiden. Het begint allemaal bij jezelf. Om die groei bij onze (toekomstige) leiders te zien, vind ik gewoon heel leuk in mijn vak.”

Hoe bouw jij contact op met je collega’s?

“In de gesprekken die ik voer, is het enorm belangrijk om aan te sluiten. Als je invloed wilt uitoefenen, change management wilt doorvoeren of coacht, is aansluiting essentieel. Dat doe je vooral door te kijken, te luisteren en te spiegelen. Maar je kunt er veel meer uithalen als je nóg beter leert kijken.”

Hoe ben jij in contact gekomen met 2020?

“Binnen Fluor heb ik met Nancy een pilot advanced mentorprogramma opgezet, waarbij meer ervaren medewerkers een mentee onder hun hoede krijgen. Wij  geloven echt in het 70/20/10-leermodel. 10% van hoe je leert is door educatie, 20% is door te leren van anderen (onder andere mentoring) en 70% is leren door zelf te ervaren en te doen."

Met 2020academy heb ik een mentorprogramma opgezet

"Samen met Nancy hebben wij een mentorprogramma ontwikkeld dat aansluit op het 70/20/10 model. Wij hebben ons senior management in de pilot laten deelnemen en de reacties zijn erg positief. Wij bekijken nu intern hoe het programma verder vorm krijgt.”

“Onderdeel van het mentorprogramma is de video analyse. Ik heb met Nancy zelf ook een video analyse gedaan en dat is echt heel interessant. Aan de hand van een korte video van jezelf zie je wat er op jouw eigen gezicht allemaal te zien is. Dat is echt heel bijzonder en gaat ook over het ontdekken van jouw eigen blinde vlekken.”

Wat is de waarde van de zichtbare taal voor jouw werk?

“Met name dat gesprekken beter verlopen. Ik hoor bijvoorbeeld ook van mijn collega’s dat je zichtbare taal in onderhandelingsgesprekken heel goed kunt gebruiken, dat het echt voordeel biedt.

In mijn eigen werk, bijvoorbeeld bij change management-vraagstukken, kun je gerichter invloed uitoefenen om een bepaalde kant op te gaan. Inspelen op wat je bij die persoon ziet, daarop aansluiten. Zo bouw je een veel beter band op en kun je elkaar vinden in een gesprek.”

Wat pas je toe? Wat werkt voor jou?

“Ik kijk wat iemand bijvoorbeeld doet met zijn handen. Legt hij ze op tafel of houdt hij ze onder tafel? Hoe staat iemands gezicht? Welke emoties zie je, wat voor trekken zie je, wat gebeurt daar? Hoe staan de wenkbrauwen?”

Ik kijk naar de handen

“Wat ik zie probeer ik te gebruiken. Te bekijken wie ik voor me heb en hoe ik daar het best bij kan aansluiten. Ik probeer een band te krijgen om uiteindelijk, even afhankelijk van wat het doel is van het gesprek,dat doel ook daadwerkelijk te bereiken. Om daarin iets te verwezenlijken.”

“Ik heb geleerd dat je kunt inspelen op non-verbale signalen door vragen stellen en door specifieke woorden te kiezen. Dat is nog best heel moeilijk, zeker omdat onze voertaal Engels is. Als je met iemand in gesprek bent, dan wil je zo authentiek mogelijk zijn, maar toch ben je in je hoofd heel hard aan het werk. Wat zie ik allemaal en hoe kan ik nu het best contact maken? Dat vraagt om oefening en training.”

Wat zou je anderen adviseren als het gaat om het verbeteren van contact en zichtbare taal?

“Ik adviseer iedereen een video analyse te laten doen. Het geeft een hele nieuwe kijk op jezelf en welke signalen je uitstraalt."

Een video analyse kan ik iedereen adviseren!

"Als je een goede leider wilt zijn, is zelfreflectie en leren kijken naar anderen heel belangrijk. Ik zie binnen Fluor ook steeds meer bewustwording en ik weet zeker dat we daar de komende tijd nog veel meer stappen in gaan maken.”