Kennisbank

Nog zoveel te leren over non-verbale communicatie!

Geplaatst op 28 juni 2016 door Nancy Tromp in: 2020 in de media

Afgelopen 21 juni gaf ik mijn workshop 'Hoe maak jij emoties bespreekbaar?' op de netwerkavond van de Vereniging voor Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA).

Zo inspirerend en nog zoveel te leren over non-verbale communicatie! Ik moet zeggen dat ik zelf vanochtend de foto’s in de krant met een andere blik heb bekeken!

Dit was één van de leuke reacties die ik de dag na de workshop ontving. En dat was ook de doelstelling van de workshop die ging over lichaamstaal en specifiek over het onderwerp: Hoe maak ik emoties bespreekbaar? 

De groep was divers en bestond uit huisartsen en specialisten. We starten met een kennismakings-oefening. Ik nodigde de deelnemers uit te vertellen wat de eerste indruk was van de andere deelnemers alleen gebaseerd op lichaamstaal. 

Dit leidde tot - ik citeer een deelnemer - 'verrassende ontdekkingen, soms ongemakkelijke gevoelens en ook bijzondere contacten'.

Wat zeg jij als je de emotie minachting ziet?

Aan de hand van foto's en beeldmateriaal analyseerden we vervolgens houdingen. Aan de houding van mensen kun je zien welke emotie ze eigenlijk willen camoufleren. Iedere emotie kent zijn eigen set aan houdingen en handbewegingen. Het leren waarnemen en juist interpreteren van deze non-verbale signalen zorgt ervoor dat je snel tot de kern kan komen en emoties bespreekbaar kan maken.

Elke emotie kent een unieke benadering. Goed om te weten wat je moet zeggen als je te maken krijgt met boosheid, minachting of afschuw.

Na afloop was er een gezellige borrel en gelegenheid om te netwerken. Ik heb fijne mensen ontmoet, het was een goede avond!