Kennisbank

Oog in oog bij Face to Face

Geplaatst op24 oktober 2016 door Nancy Tromp in:Foto en video

Kun je een conflict doorbreken of een verstoorde relatie verbeteren door elkaar tien minuten aan te kijken, zonder iets te zeggen? Dat is de vraag die in het tv-programma Face to Face gesteld wordt.

10 minuten oogcontact!

Twee mensen die al jaren ruzie hebben worden tegenover elkaar gezet. De enige opdracht is: blijf elkaar aankijken en zeg niets! Hieronder zie je een fragment van een broer en zus die dit experiment aangaan. 

Gezien willen worden!

Oogcontact is essentieel als het gaat om het winnen van vertrouwen. In haar boek Presence geeft sociaal psycholoog Amy Cuddy aan dat wij bij een eerste ontmoeting in de eerste seconden bepalen of iemand te vertrouwen is. Dit doen we door oogcontact te maken en heel snel het gezicht van een ander te 'scannen'. Wil je meer weten over haar werk? Klik dan hier.

Is het vertrouwen ook terug te winnen? Dat is de vraag die in Face to Face wordt behandeld. Met oogcontact ‘vertel’ je de ander dat je de ander belangrijk vindt, dat je hem ziet. Misschien is dat wel de reden dat ze elkaar uiteindelijk in de armen vallen.

Oogcontact geeft focus!

Oogcontact levert nog meer op. Als je je vanaf nu voorneemt meer oogcontact te maken, zul je ervaren dat het gemakkelijker is je aandacht bij een gesprek te houden. Je dwaalt minder af en luistert beter. Ben benieuwd naar je ervaringen!

In het programma Face to Face wordt oogcontact ingezet om ruzies op te lossen en mensen dichter bij elkaar te brengen. Denk jij dat dat mogelijk is? En wat vind jij van het programma Face to Face? Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Mail naar nancy@2020academy.nl.

[bron: Face to Face]