Kennisbank

Spannend! Topless vergaderen...

Geplaatst op4 januari 2016 door Nancy Tromp in:Tips

“Ik ken een bedrijf waar ze topless vergaderen”, zei één van de cursisten vandaag tegen mij. Ik schoot in de lach. Het klonk wel spannend. Ik zag het direct voor me; iedereen met ontbloot bovenlijf aan de vergadertafel. Topless vergaderen is vergaderen zonder notebook, tablet of mobieltje. Dus, aanwezig zijn, écht aanwezig zijn. Wat een goed initiatief!Is een meeting nog een ontmoeting?

Een vergadering zonder een iPad, BlackBerry of iPhone is bijna ondenkbaar geworden. Dringende telefoontjes moeten onmiddellijk worden beantwoord, afspraken zet je direct in de Outlook-agenda en notulen worden na afloop van de vergadering meteen verspreid. Het gebruik van al deze hulpmiddelen verhoogt natuurlijk vaak de efficiëntie en versterkt wellicht je imago van drukbezette, hardwerkende professional. Echter, er zit ook een keerzijde aan de medaille. Werknemers zijn tegenwoordig zo bezig met hun devices, dat ze hun omgeving helemaal vergeten en niet meer letten op wat er gezegd wordt. Ze vergeten te kijken, te observeren en contact te maken. Het non-verbale gedrag, waar ze zoveel uit af kunnen leiden, zien ze volledig over het hoofd.

Laptop als schild

Eeuwen geleden hadden mannen een schild om zich te verdedigen. Nu gebruiken we een laptop om ons achter te verschuilen. De functie is echter hetzelfde. 93% van onze communicatie is non-verbaal. Want wat blijft er over van onze ‘zichtbare taal’ als we deze niet laten zien? Wat mensen écht voelen en vinden is nauwelijks zichtbaar en er wordt zeker niet effectief op ingespeeld. ‘Topless vergaderen’ is dus veel meer dan een hype. Het is simpelweg relevant voor succesvolle communicatie binnen organisaties. Meer ‘topless vergaderen’? Ik stem voor! Wie doet er mee?

[Bron: Blogspot, VKBanen]