Kennisbank

Vind jij het lastig om je te uiten over je emoties?

Geplaatst op11 april 2017 door Nancy Tromp in:Emotie, Boeken

"Hoi, hoe gaat het?" Een vraag die je elke dag wel hoort. Wat antwoord je? "Goed" of "Gaat wel" of "Druk". Zo'n antwoord rolt automatisch uit je mond. Maar hoe voel je je écht? Sta je daar wel eens bij stil?

Je zegt vaak niet écht hoe je je voelt en dat heeft weer te maken met hoe je je voelt. Je wilt het bijvoorbeeld niet altijd en met iedereen delen als je verdrietig bent. Een andere oorzaak is dat we al vanaf dat we kind zijn onze gevoelens leren te onderdrukken of verbergen. Een goed idee om dat bij jouw kinderen anders te doen...

Leer kinderen zich te uiten over wat ze voelen

In haar nieuwe jeugdboek "Alles wat ik voel, het grote emotieboek" vertelt filosoof en programmamaker Stine Jensen over emoties en gevoelens. Met 20 prachtig geïllustreerde hoofdstukken maakt ze je wegwijs in deze complexe materie. Leuk om aan je kinderen voor te lezen en zo je kinderen de taal van emoties te leren kennen. Dit met het doel dat ze zich beter leren uiten en zo meer delen wat er werkelijk in hen omgaat.

Leer kinderen wat een ander voelt

Het is al lastig om er achter te komen wat je zelf voelt, maar hoe weet je wat iemand anders voelt? Als je heel goed naar de ander kijkt, kun je zien hoe hij zicht voelt of welk gevoel hij verbergt. Dat zie je aan micro-expressies. Heel korte gebaren die je verborgen gevoelens toch tonen. Het is dus belangrijk om goed naar iemands lichaamstaal te kijken. Ook dit kun je kinderen leren.

Voed je kinderen op met de waarde van emoties

"Voelen houdt nooit op. Voelen hoort bij het leven. Wel kan de manier veranderen waarop je met die gevoelens omgaat." Jensen beschrijft in haar boek, zo blijkt uit het slotwoord, de gevoelens die ze zelf als kind heeft ervaren. Het boek is daarmee niet compleet, maar geeft op een heldere manier en met prachtige illustraties inzicht in emoties en gevoelens.