Kennisbank

Waarom stel jij niet de goede vragen?

Geplaatst op4 december 2017 door Nancy Tromp in:Tips

Vragen stellen is natuurlijk altijd goed. Je toont je belangstelling, je maakt contact, je leert van anderen en je brengt een balans aan tussen zenden en ontvangen. Maar wees wel kritisch over welke vragen je stelt aan mensen. Een waarom-vraag is een vraag die soms verkeerd kan uitpakkken. Waarom heb je die mail gestuurd? Waarom was je zo kritisch tijdens die meeting? Waarom stem jij links?

Hoe komt het dat de waarom-vraag niet altijd het gewenste effect heeft?

Waarom-vragen zijn te moeilijk

Waarom-vragen zijn vaak moeilijk te beantwoorden. Mensen zijn zich vaak niet bewust wat zich bij hen afspeelt en kennen zichzelf niet altijd goed genoeg. Dat maakt het extra ingewikkeld om precies uit te leggen wat er in hun hoofd omgaat en te antwoorden op vragen die starten met ‘waarom’. 

Mensen schieten in de verdediging

Vaak is de waarom-vraag te moeilijk en daardoor kan deze vraag ook onzeker maken. Misschien kun je nog even teruggaan naar de titel van deze blog. Welk gevoel riep het bij jou op?

Meestal ervaren mensen een vraag die begint met waarom al snel als confronterend en schieten in de verdediging. Je zult begrijpen dat dit niet het gewenste resultaat oplevert en niet een open dialoog stimuleert.

Stel de juiste vragen!

Goede ondervragers geven vaak de voorkeur aan ‘wat’-vragen in plaats van ‘waarom’-vragen, omdat mensen die veel nauwkeuriger (kunnen) beantwoorden.

Wil jij weten hoe je op een constructieve manier de juiste informatie boven water krijgt? Stel de juiste vragen. In mijn workshop Stel ik wel de juiste vragen? leer je hoe je beter contact maakt en vergroot je je invloed. Doe je mee? Meld je dan snel aan! Wil je meer weten? Stuur me dan een mail.