Kennisbank

9 dingen die succesvolle mensen doen als ze iemand voor het eerst ontmoeten

Geplaatst op20 augustus 2017 door Nancy Tromp in:Tips

Spannend als je iemand voor de eerste keer ontmoet. De eerste seconden zijn cruciaal. In deze eerste seconden beoordeelt de ander namelijk of hij je vertrouwt en dat is de basis voor de rest van het gesprek. 

Wil je je eerste ontmoeting tot een succes maken? Hierbij 9 tips! 

Doe van te voren onderzoek

Sommige ontmoetingen zijn toevallig, maar meestal heb je een afspraak. Kijk van te voren wat je te weten kunt komen over diegene die je gaat ontmoeten. Soms gaat het om werkervaring, zijn of haar achtergrond of persoonlijke interesses. Doe moeite voor je ontmoeting!

Bereid je voor op de context

Er is een groot verschil tussen een blind date, een eerste gesprek met een nieuwe leverancier, of een sollicitatiegesprek (of dat nu is als sollicitant of werkgever).
Wees je bewust van het doel van de ontmoeting, de bijbehorende verwachtingen en inhoud. 

Niemand voelt zich helemaal op zijn gemak

Weinig mensen voelen zich echt op hun gemak als ze nieuwe mensen ontmoeten. Focus je op het geruststellen van de ander en je vergeet je eigen problemen.

Lach ontspannen

Dat je het best kunt lachen als je iemand ontmoet is niks nieuws. Maar niet elke lach is hetzelfde. Je hebt vast wel eens iemand ontmoet die een grote, maar onoprechte glimlach op zijn gezicht toverde toen jullie elkaar ontmoetten. Je hebt feilloos in de gaten of een lacht echt of nep is.

Kijk iemand aan

Net als lachen is iemand aankijken een advies wat voor de hand ligt. Let er wel op dat je er geen wedstrijd van maakt of het inzet om te domineren. In sommige culturen wordt anders omgegaan met oogcontact. 

Wat wij zien als een ontspannen ontmoeting met de ogen kan in andere landen als onbeleefd of misschien wel agressief gezien worden. Doe onderzoek als je iemand uit een andere cultuur ontmoet. Als er van te voren geen gelegenheid is, let dan goed op signalen in de houding en lichaamstaal van de ander.

Groet de ander op een manier die past in zijn cultuur

Begroetingen variëren wereldwijd en wat in de ene cultuur wordt verwacht, kan in een andere juist heel onbeleefd zijn. Bijvoorbeeld dat handen schudden met mensen van het zelfde geslacht acceptabel is, maar geen handdruk tussen man en vrouw. In sommige landen is een kleine buiging gewenst.

Let op de omgeving van je gesprekspartner

Als de ontmoeting op iemands kantoor is of bij iemand thuis, kijk dan goed rond voor aanwijzingen. Zijn er familiefoto’s? Welke boeken staan in de kast en hangt er kunst aan de muur? Is de ruimte modern ingericht of meer klassiek? Leer mensen kennen door te letten op hun omgeving.

Richt je aandacht op de ander

Richt je op de wensen, interesses en het comfort van de andere persoon. Dat betekent niet dat je je eigen interesses moet negeren, maar ga ontspannen met de ander om.

Blijf niet langer dan nodig

Een eerste ontmoeting verloopt meestal vrij natuurlijk en heeft een bepaalde duur. Wees je bewust van de signalen die iemand anders geeft als hij verder moet met zijn werk. Zorg er voor dat je ruimte laat voor een volgende ontmoeting. 

Dit artikel is een vertaling en bewerking van dit artikel wat eerder verscheen op Inc.com